De mooiste dingen gebeuren vaak zomaar, als je er niet op voorbereid bent. Loslaten dus, die controle. Maar hoe dan?

Hartje Parijs – ik voel een lichte paniek opkomen. Tot nu toe liep alles zo mooi volgens plan, tijdens dit uitje met mijn lief. De reis was voorspoedig, het hotel prettig en we bezochten het fraaie Petit Palais, wat hij mij zo graag wilde laten zien. De auto konden we er notabene pal achter kwijt. Maar wat nu? Ik mag het zeggen. En weet het even niet… geen programma meer, help!

Dus daar sta ik nu, middenin het centrum van Parijs. Ik haal even diep adem en zeg tegen mezelf dat die lichte paniek best mag. En dan weet ik het.
We gaan naar de Saint Sulpice, de grote Renaissancekerk met de beroemde krachtlijn. Die wil ik voelen! Verrassing: het is niet de energie van de Roseline die indruk op mij maakt, maar het verhaal van Jean-Jacques Olier, de stichter van de Saint Sulpice. Een man met een roeping. Spiritueel. Geïnspireerd. Een vernieuwer. Iemand die de kerk hervormde, van binnenuit. Naast zijn stralende Mariabeeld, bevinden zich twee deuren met een vijfpuntige ster: het oeroude symbool van de nieuwe mens, met beide benen op de grond en in contact met het hogere. Symbool van het universum en zijn eeuwige ontwikkeling. In het christendom is hij tevens het teken van de christusgeboorte in het hart van de mens, de Ster van Bethlehem. In het Grieks heet hij ook wel Pentalfa, omdat hij wordt gevormd door vijf A’s, de letter Alfa in het Grieks.

 

Een volgende ongeplande verrassing is het prachtige Musée de la Renaissance, in het oude kasteel van Ecouen. ‘Toevallig’ gevonden omdat ik opeens een bordje langs de weg zie staan en er naartoe wil. Ook hier kom ik de vijfpuntige ster weer volop tegen, steeds in de positieve zin, met de punt naar boven wijzend.

Ik heb een leuk gesprek met de vriendelijke man in het restaurant van het kasteel, waar we tussendoor lunchen.
Bij uitzondering bestel ik daarna een glas witte wijn en hij schenkt het gul in, bijna tot de rand. Vriendelijkheid kun je immers niet weggeven, die krijg je altijd weer terug! De mooie A op de servetjes streelt mijn oog. Maar de grootste verrassing is wel mijn dessert. Een warm chocoladetaartje, dat aan de bovenkant spontaan is opengebarsten in de vorm van…  een vijfpuntige ster.

 

De controle loslaten en de dingen laten gebeuren. Vertrouwen hebben in hoe het leven zich ontwikkelt. De nieuwe mens zijn. Het blijft oefenen, steeds weer terugkeren naar jezelf: je bewust worden van je lichaam en het hier en nu, zonder je zorgen te maken over van alles en nog wat. Openstaan voor wat er is. In verbinding met boven én beneden. Dan kan er iets moois gebeuren.

Thich Nath Hahn zegt dat zo treffend: ‘You are a real artist. You know how to create joy and happiness any time you want. This is the joy and happiness born from mindfulness.’ Meditatie en opmerkzaamheid helpen. Ook middenin het centrum van Parijs.

Wil jij je hier ook in oefenen? Van harte welkom. Op donderdag 21 maart start een nieuwe meditatiecursus bij Je Bent Nu Hier!