Terwijl ik een beschuit met muisjes eet ter ere van de prachtige, pasgeboren tweeling van mijn lieve nichtje, realiseer ik me iets belangrijks: eigenlijk zouden we iedere dag beschuit met muisjes moeten eten. Bij deze twee kleintjes is het duidelijk te zien dat ze nog maar net om het hoekje komen kijken en dat idee heb je niet zo gauw bij jezelf. Wie zie jij in de spiegel? Iemand die al een tijdje meedraait? Een tikje gespannen, misschien? Als dat zo is, heb je geluk, want dan kun je zo een leuk testje doen.

Wat je ziet, is niet alles. We worden ouder, daar ontkom je niet aan. Maar we vernieuwen en herscheppen onszelf intussen ook voortdurend. Het hele etmaal is ons lichaam druk in de weer met de geboorte van nieuwe cellen en het afvoeren van degene die gestorven zijn. Zo werkt de natuur. Daarnaast bevat ons hoofd een compleet laboratorium; via onze hersenen sturen we allerlei hormonale processen aan en doen we tientallen stofjes vrijkomen. We weten allemaal hoe het voelt als je in de stress schiet of ergens van schrikt. Je adem vliegt omhoog, je hartslag versnelt, het koude zweet breekt je uit en na afloop sta je te trillen op je benen. Allemaal doordat je onderbewustzijn de opdracht geeft om stresshormonen te produceren die je alerter maken – en dat kan heel nuttig zijn. Zijn ze niet meer nodig, dan verdwijnen ze ook weer vrij snel.
Nu is het leuke, dat jij met je gedachten ook bewust opdrachten kunt geven. Denk je aan iets onprettigs, dan voel je dat in je lichaam: er volgt een reactie die daarbij past en eveneens niet prettig aandoet. Maar nu gaan we het omgekeerde proberen. Je denkt aan iets leuks. Iets van nu, of anders een fijne herinnering die warme gevoelens bij je oproept. Dat heeft het meeste effect als je je aandacht laat zakken naar je hart (dat is tenslotte de motor van je geluk). Wat gebeurt er nu? Hoe reageert je lichaam op die prettige gedachte? Precies, het geeft weer een bijpassende reactie, maar nu een positieve. De wereld ziet er ineens ook anders uit – je voelt je rustiger en het lijkt wel alsof alles meer glans krijgt. Waar je energie aan geeft, groeit immers.

Geluksgevoelens krijg je ook van dankbaarheid en zingen. Dus bedachten Charo Durán (van zangschool Cantó) en ik een mooie workshop die we ‘Alegria!’ noemden, het spaanse woord voor geluk. Eerst een feel-good meditatie met klankschalen en daarna liederen zingen waar je blij van wordt. Je gaat gegarandeerd vrolijk de deur uit!
Om je goed te (blijven) voelen, is bewegen heel belangrijk. Caja van Ginkel geeft al geruime tijd met veel succes ‘Bewegen voor 60+’ en komt dat nu ook doen bij Je Bent Nu Hier. Welkom, Caja.
Maak jij je, als zovele anderen, zorgen over het klimaat en de toestand in de wereld? Voel je je machteloos en soms angstig? Leonie Stekelenburg wil daar een veilige bedding in bieden, een oefengroep om daar op een goede manier samen mee om te gaan. Een heel mooi initiatief waar je veel aan kunt hebben.
Kijk in de agenda voor meer info.

Onze vaste, al lopende cursussen vervullen mij nog altijd met veel dankbaarheid. De Yoga+Mobility en Yoga+Breathwork van Susan, de Pilateslessen van Lian en mijn eigen meditatiegroepjes. Jezelf vernieuwen is óók iets nieuws proberen. Dus kom meedoen en ervaar het zelf. Dat beschuitje met muisjes kun je er dan bij bedenken!

Liefs van mij en ik hoop je snel te zien in onze mooie studio,
Annemarie