De volle maan is deze maand blauw. Dat is bijzonder, maar wat heeft het met de verjaardag van Boeddha – en Moonfullness – te maken?

‘Blue Moon, you saw me standing alone…’ heel veel sterren zongen het al. En met een goede reden, want sinds onze vroegste geschiedenis wordt de maan immers gezien als magisch: de liefdevolle moedergodin, tegenhanger van de mannelijke Zon. Het is dan ook haast vanzelfsprekend dat zij in het christendom bij Maria ging horen. Boeddhisten verbinden haar weer met de vrouwelijke boeddha Kwan Yin, vol liefde en compassie, die er ook om bekend staat dat zij degene die zich oprecht tot haar wendt, helpt – net als de maan in het liedje.

De maan beïnvloedt het water op aarde, eb en vloed. En omdat de mens voor een groot deel uit water bestaat, kun je haar inwerking soms voelen. Zij staat symbool voor de cyclus van geboorte en dood. Voor het onderbewuste, voor emoties, intuïtie, groeikracht, maar ook rust en herstel. De Yin zonder wie Yang niet kan bestaan.

Elke maanstand heeft zijn eigen betekenis. Zo is de komende volle maan van 18 mei de Bloemen- of Grasmaan. Verbonden met hoop en belofte, groei en bloei. Met dankbaarheid, liefde en de vreugde dat alles naar wens gaat. Ik zie het in mijn tuin, ervaar het in de natuur: in deze tijd schiet alles de grond uit, het groen is jong en fris en de vogels zingen. Dat belooft wat voor de zomer! Vroeger werd het gras in deze periode geoogst. Dat was heel belangrijk om het vee de volgende winter goed door te laten komen. Temidden van al die uitbundige groei en bloei om ons heen, kunnen we kijken welke groei er plaats vindt in onszelf. Ook wij zijn tenslotte onderdeel van de natuur… en deze volle maan is een mooi moment om los te laten wat jou niet langer dient. Vervolgens kun je een intentie zetten voor wat jij in de plaats daarvan wenst.

De komende maan is een blauwe maan. Die komt maar zelden voor – zo ongeveer eens in de twee à drie jaar. ‘Once in a blue moon’, zeggen de Engelsen heel toepasselijk. Als er vier volle manen tussen zonnewende en equinox vallen, dan wordt de derde blauw genoemd. Misschien omdat twee Schotse astronomen die kleur rond waarnamen – mogelijk door asdeeltjes in de atmosfeer, afkomstig van grote bosbranden in Noord-Amerika. Maar de naam zou ook van het oud-engelse woord ‘belew’ of ‘betrayed’ kunnen komen, een ‘valse’ maan dus…

‘And when I looked, the moon had turned to gold…’

In het Theravada Boeddhisme heet de komende volle maan ‘Wesak’ – de vrolijkste dag van het jaar! Volgens de kronieken werd de koningszoon Siddharta Gautama, later de Boeddha, tijdens deze volle maan geboren, bereikte hij op die dag de verlichting en was het duizend volle manen later ook zijn sterfdag. Al deze gebeurtenissen worden tegelijk gevierd. De kinderen begroeten hun ouders op Wesak-dag met bloemen en sturen hun vrienden speciale Wesak-kaarten. Iedereen gaat naar de tempel en versiert zijn huis met lantaarns en bloemen. Beelden van Boeddha worden omgeven door lichtjes en er zijn verlichte optochten in de straten. Met al die feestelijkheden wordt in feite ook jouw eigen boeddhanatuur geëerd – want in het boeddhisme gaat het er tenslotte om dat iedereen de verlichting kan bereiken.

 

Op deze wel heel speciale dag hebben wij een evenement in de studio, waar ik heel blij mee ben: Moonfullness. Met een mooie en diepgaande meditatie, klankschalen en bijzondere moonbowls die helend doorwerken en prachtige intuïtieve pianomuziek. Je bent  van harte welkom op zaterdag 18 mei van 13.00-16.30 uur! Klik op de knop voor meer informatie & inschrijven.

Hartegroet,

Annemarie