De intentie van vertrouwen

Je dag beginnen met het zetten van een positieve intentie, geeft een krachtig gevoel. Wat je doet, krijgt bovendien extra kleur en diepte.

In een interview met de succesvolle én spirituele Oprah Winfrey lees ik, hoe zij iedere morgen bij het wakker worden een vast ritueel heeft. Ze bedenkt, waar ze allemaal dankbaar voor is. Daarna, in die positieve stemming, bepaalt ze haar intentie voor de dag. Die neemt ze dan mee in alles wat ze doet, niet alleen privé, maar ook bij het maken van haar televisieprogramma’s. Mooi vind ik dat.

Een intentie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat er om wat jij op dat moment nodig hebt. Dan geeft hij rust en focus, wordt zo als het ware je richtsnoer.
Misschien wil je liefdevoller zijn voor jezelf – iets wat voor veel mensen heel lastig is. Als je dat idee ’s ochtends na het ontwaken laat opkomen (dat is even wennen, ja), start je de dag meteen heel bewust. In plaats van zomaar uit je bed te rollen, creëer  je een soort van plan, een innerlijk houvast, voor de momenten waarop het op welke manier dan ook moeilijk wordt. Het is al heel liefdevol naar jezelf om dat te doen, want een intentie is een voornemen, zonder dwang. Je neemt het je voor – als het niet lukt, mag je het gewoon opnieuw proberen.
En zelfs al zou je hem meteen weer vergeten, dan nog heb je de energie voor de dag gezet. Je hoger bewustzijn heeft het opgepikt: diep van binnen weet je dat alles goed komt, dat het goed is.

Belangrijk is wel, dat je de intentie zet in een positieve gemoedstoestand. Als je het lastig vind om dankbaarheid op te wekken, zoals Oprah dat doet, kun je je aandacht richten op je hart en simpel daar een tijdje zijn. Het kan helpen om even aan iets leuks te denken, laat die gedachte daarna weer los en adem rustig door. Ook kun je een liefdevolle energie aanroepen, bijvoorbeeld van Maria, of Kwan Yin. Of iets anders wat voor jou werkt. Laat je leiden door je eigen gevoel. Als je rustig bent, zet dan je intentie. Kun je niets bedenken of voel je je onzeker, dan bestaan er kaartensets of mooie boeken waar je er eentje uit kunt halen.

Zelf vind ik: ‘Ik heb vertrouwen’, een fijne. Ik probeer de dingen te doen naar mijn beste kunnen – maar ben ook maar een mens. Het gaat soms anders dan ik zou willen. Daarbij kan ik niet alles overzien, weet ik niet waarom sommige dingen gebeuren, wat het grotere plan is – en wat de uiteindelijke effecten van mijn daden daarop zullen zijn. Overgave, dus. Door tegen mijzelf te zeggen: ‘Ik heb vertrouwen, het is goed’, voel ik mij gesterkt. En dat is nu precies de kracht van de intentie.

“In the end, everything will be alright. And if it’s not alright, it’s not the end yet” (Sonny Kapoor, in ‘The Best Exotic Marigold Hotel’)