Een ontmoeting die opeens een grappig staartje krijgt, of een boek dat je haast per ongeluk koopt en dan heel bijzonder blijkt. Meegaan met de stroom van het leven toont zich voor mij ook in dit soort kleine dingen.

Bij het Franse kasteel dat wij bezoeken in de Loirestreek, maak ik een praatje en een grapje met de mevrouw van de kaartjesverkoop, een chique Française. Zij moet lachen en ik ook. We wensen elkaar een prettige dag en dat is dat. Ze zeggen wel eens dat je nooit weet wie je tegenover je hebt – misschien is het wel een engel die je niet herkent. Dus kun je maar beter vriendelijk zijn, nietwaar? Daarbij vind ik persoonlijk dat het leven er gewoon een stuk leuker door wordt.

Wij logeren in een plaats 15 kilometer verderop en eten daar die avond met familie in een restaurantje. Dan ziet mijn lieve nicht achter in de zaak opeens een oud-collega die ze even wil begroeten. Ze vertelt haar dat wij bij ze op bezoek zijn en de dame in kwestie zegt: ‘Ja, maar die heb ik al ontmoet, hoor!’ En ziedaar, het is de mevrouw van de tickets, die mij nog herkent van eerder die dag en ons nu even vrolijk de hand komt schudden! Wat een toeval – en wat een impact heeft ons gedrag toch op de mensen om ons heen, zonder dat we daar erg in hebben.

Een ander voorbeeld van de kracht van onverwacht, is ons bezoek aan een klein boekwinkeltje in Rennes-le-Château, aan de voet van de Pyreneeën. In de etalage zie ik twee titels die mij wel interessant lijken en na een bezoekje aan het beroemde kerkje wil ik toch even binnenkijken. Het winkeltje blijkt volgepakt. De kastplanken zuchten haast hoorbaar onder de enorme hoeveelheid boeken en waar je maar kijkt, liggen ook nog eens torenhoge stapels. De jongen die me helpt moet dan ook erg zoeken, maar uiteindelijk vindt hij mijn bestelling. ‘De winkel werkt me tegen,’ zegt hij. En ik begrijp precies wat hij bedoelt. Des te vervelender dat ik uiteindelijk  geen van beide exemplaren wil! Dat zit me niet lekker. En ik pak zomaar een boekje, over Maria Magdalena – om toch maar iets bij hem te kopen… Ik kijk er niet eens in. Als ik dat een paar weken later wel doe, weet ik niet wat me overkomt. Het blijkt me toch een prachtige wijsheden te bevatten! Ik had het niet beter kunnen treffen. Een actie vanuit het hart die met recht beloond werd.

Nog eentje, dan… een kleintje. De wol die ik koop, om een trui te breien. De hoeveelheid kleuren en materialen is enorm, toch kies ik zonder enige twijfel precies een soort die van gerecyclede merinowol blijkt te zijn gemaakt. De naam:  Amore… En dat past zo goed bij hoe ik in het leven wil staan!

De kracht van onverwacht kan voelen als een les die je hebt geleerd en waar je een krul door krijgt. Hij heeft te maken met in het moment zijn en echt contact maken. Met jezelf – en met de ander, wie of wat dat ook mag zijn. Het kan ook iets zijn wat je nog aan het leren bent: minder leuk, of zelfs naar. Dat is het moment om liefdevol naar jezelf te kijken en jezelf te ondersteunen in je pijn en verdriet. De tijd te nemen. En vaak is het ook een teken dat er iets moet veranderen, wil je een andere uitkomst – meestal gaat dat om jouzelf.

De wet van karma is geen straf. Het is iets wat we zelf doen, lessen die we kunnen leren. Al zit ik daar vaak helemaal niet op te wachten, en jij vast ook niet. Wie weet, zet hij je aan tot het zoeken van wegen om er beter mee om te gaan en dat is een groot goed, waar je je hele verdere leven iets aan hebt.

Mindfulness, ontspannen, yoga, meditatie, t’ai-chi/qigong… Bij Je Bent Nu Hier kun je cursussen en workshops volgen die erop gericht zijn om werkelijk soepeler in het leven te staan. Met persoonlijke aandacht en in een heel prettige ruimte. Wil jij? Kom dan óók! Laat de kracht van onverwacht voor je werken en meld je aan. Je bent heel welkom.