Het zou een oude volkswijsheid kunnen zijn:‘als de dagen korten, kan je humeur naar beneden storten’… Veel mensen zijn in het najaar immers moe, lusteloos of zelfs somber. Hoe ga je daar op een goede manier mee om?
Wie denkt dat het leuk is om in de winter in Scandinavië te wonen, komt ietwat bedrogen uit. De aanhoudende nacht heeft zijn weerslag op het humeur van de bevolking, die in die periode dan ook graag met vakantie naar lichter oorden vertrekt. Maar ook bij ons merken we het effect van het afnemende daglicht. De natuur trekt zich terug in een rustfase; de knoppen aan de bomen slapen en diep onder de grond wachten de zaden op het voorjaar. Sommige dieren gaan in winterslaap. En al proberen we door het verzetten van de klok eerst nog wat invloed uit te oefenen, toch: het doet wat met je. Van oudsher zijn er dan ook feestelijkheden, die de terugkeer van het licht benadrukken. Kerstfeest, bijvoorbeeld, is niet voor niets vlak na de zonnewende (de kortste dag – of langste nacht, net hoe je het wilt zeggen). Lichtjes in een wintergroene boom, gezelligheid en een goedgevulde buik bieden troost. Laten we lief zijn voor elkaar. Het is nog donker, maar we komen er ook dit jaar wel weer doorheen!
Maar er is iets, wat ik heel wonderlijk vind. Naarmate we richting december gaan, wordt het steeds drukker, de agenda’s voller. Alsof iedereen voor het eind van het jaar nog snel wil afspreken of iets organiseren. Misschien willen we onszelf voor de gek houden. In plaats van naar binnen te keren, wat volgens de natuur toch echt een goed plan is, zoeken en creëren we afleiding. Want stel je voor dat je jezelf tegenkomt! Je moet er toch niet aan denken?!
Het is pas november en ik zie hoe mijn weken zich vullen. Hoog tijd om mij af te vragen of ik dat wel wil. Als ik iets geleerd heb in mijn leven, is het namelijk wel dat een gevoelig mens ook voldoende rust moet nemen. Het lijkt misschien flink om dat te negeren en gewoon door te gaan, maar dan kom je jezelf juíst tegen. Want al kan het een poosje duren, je lichaam zal gaan protesteren. Dat wil de tijd hebben om te verwerken, mee te gaan met het natuurlijke rustseizoen. Probeer dus goed te kijken wat je echt wilt, zonder jezelf voorbij te galopperen en ziek te worden – of erger. Ga niet alleen voor druk, maar ook voor rust en echte ontspanning.
Ik hoef je niet te vertellen dat wij mensen vaak ver van de natuur staan, terwijl we daar zoveel van kunnen leren. Oude kennis en wijsheid zijn ver weggezonken en dat is jammer. Gelukkig komt er steeds meer terug in ons bewustzijn, waarmee we ons voordeel kunnen doen. Zoals de kunst van het trillen! Door trilling komt er spanning vrij, die dan kan wegvloeien. Het werkt op een diep niveau: blokkades kunnen worden opgeheven, trauma’s geheeld, de energie stroomt weer door, je ont-spant. Zelfs je DNA zou erdoor kunnen veranderen. Alles is immers trilling, wij mensen ook. Door die te ‘resetten’, geef je jezelf een cadeau. Dat klankschalen en mantra’s dat magische effect hebben, wist je misschien al. Je kunt het deze maand weer ervaren in onze fijne studio. Maar ook door zelf te trillen kun je dat bereiken. Shaking Medicine Yoga is een kortgeleden herontdekte yogastijl die volgens dat principe werkt. Precies dat kun je doen in de twee workshops die de inspirerende Joeke Hoeboer eind november bij ons geeft. Kom het ervaren en tril je spanning eruit: ontspannen liggend bij de klankschalen, of actief bewegend bij de Shaking Medicine Yoga. Je bent heel welkom.
Liefs,
Annemarie