Brengen scherven geluk? Mij in ieder geval wel. Ik vind ze regelmatig bij het wandelen met de hond. Wat die scherven vertellen, is een eigen verhaal.

Als je oplet, kun je heel oud zwerfvuil vinden, omhoog gewoeld door de aarde of verstopt in nieuw aangebrachte grond. Wandelpaden en graskanten, parken, bos en duin… overal zijn van die sporen van mensen. De nieuwe rommel bestaat vooral uit plastic, maar het oude zwerfvuil ziet er anders uit. Gebroken serviesgoed werd weggegooid. Goudse pijpen gingen kapot en hup, de bosjes in. Spullen van hout of textiel vergingen, maar het aardewerk bleef. Inmiddels heb ik een hele verzameling kleurrijke scherfjes en een paar pijpenkoppen. Vooral de scherfjes intrigeren me. Hoe kwamen ze terecht op de plaats waar ik ze vond? Maakten ze deel uit van een bord, een schaal, een kom – en hoe zag die er dan uit? Op sommige herken ik motiefjes van Frans servies, maar ik heb geen idee hoe oud ze zijn. Het blijft gissen en juist dat is zo leuk: elk exemplaar vertelt een geheimzinnig verhaal.
Daar dacht ik aan toen ik gisteren een rondje in de buurt liep met mijn hond. En opeens lag daar, vlak naast een plantsoen, zomaar op de stoep, een eenhoorn! Tenminste, een brok muurtegel met in blauw-wit de afbeelding van het fabeldier, dat zo te zien lang in de aarde verborgen was geweest. Aan een schone rand te zien was er kort geleden nog een stuk vanaf gebroken. Misschien was de eenhoorn naar boven geschoffeld en als ‘steen’ weggegooid door een hovenier; de grond zag er pas aangeharkt uit. De dikte van het aardewerk en de diep donkerblauwe kleuren vertelden me dat mijn nieuwe vriend zomaar vier eeuwen oud kon zijn. Wauw…

Eigenlijk zijn onze gedachten vaak als de scherfjes die ik vind. Mooi of lelijk, maar altijd kleine stukjes van een groter geheel. Je weet niet waar ze vandaan komen, ze zijn opgedoken uit onbekende diepten. Want hoe worden gedachten samengesteld? Doordat jij vanuit eerdere ervaringen betekenis geeft aan wat je ziet of meemaakt. Het beeld dat je hebt van anderen, wordt zo voor een groot deel bepaald door je persoonlijke associaties, aanvullingen en gevolgtrekkingen. Of die werkelijk kloppen, is maar de vraag. Zo verraste een vriendelijke oudere meneer die samenleeft met een andere man, mij laatst volkomen door opeens over zijn zoon te beginnen. Zou zijn huisgenoot…? Of hebben zij samen…? Ik pas wel op en doe geen nieuwe aannames. Want we denken zo snel te weten hoe iets in elkaar zit, geven onze eigen draai aan iets terwijl we eigenlijk maar heel weinig informatie hebben. En dan reageren we er vervolgens op, alsof het absoluut waar is. Terwijl we het in feite zelf hebben bedacht. Een mooi voorbeeld daarvan is de mooie, zonnige voorjaarsdag, waarop ik goedgehumeurd tegen mijn Remmert zei dat het zulk heerlijk weer was. En hij tot mijn verbazing boos reageerde met: ‘Ik weet heus wel dat ik de heg moet snoeien!’
Aannames doen we allemaal. We interpreteren dat het een lieve lust is. Ik interviewde eens een relatietherapeute, die de raad gaf om altijd eerst even te checken of iemand werkelijk bedoelt wat jij denkt. In het geval van die heg had hij dus kunnen vragen of mijn opmerking inhield dat er geen reden meer was voor uitvluchten. Maar eigenlijk dacht hij zelf gewoon: ‘Goed weer om de heg te snoeien – en daar heb ik geen zin in.’ Zonder het te weten, onderstreepte ik zijn eigen verhaal.

Thuis zoek ik op wat de symbolische betekenis is van de eenhoorn. Hij staat onder andere voor vernieuwing, geluk en gezondheid. Niet gek in deze tijd van Corona. Maar hij verbeeldt ook zuiverheid en genade. Beseffen dat je niet echt kunt weten wat de ander denkt, dat je maar een scherfje ziet van het geheel, is een stap richting zuiverheid. Inzien dat je daardoor ook niet in staat bent tot een oordeel, brengt compassie, maar ook genade. Mildheid naar de ander toe, maar ook naar jezelf. Want als je met een vinger naar iemand wijst, op wie zijn je overige drie vingers dan gericht? Precies, op jouw persoontje… Het betekent stoppen met alle speculaties over wat de ander mogelijk bedoelt. Speculaasjes, hoorde ik iemand eens zeggen. Vraag er liever naar – dan is de onduidelijkheid de wereld uit. En dat geeft rust en ruimte.

Yoga en meditatie zijn mooie manieren om jezelf hierin te begeleiden en meer rust en ontspanning te creëren. Je bent van harte welkom voor het volgen van onze lessen, die nu niet alleen live maar ook online zijn te volgen.

Veel liefs en fijne feestdagen,

Annemarie

En dan ook nog even dit! Ben je op zoek naar een leuk klein cadeautje voor Sint, Kerst, Nieuwjaar of jezelf? Wil je iemand bedanken of een hart onder de riem steken? Of gewoon een vrolijke decoratie voor in de boom? In de studio hebben we superlieve geluksolifantjes, waarvan de opbrengst bestemd is voor een heel goed doel: een meisjesschool in India. Een land waar onderwijs voor arme meisjes nog altijd zeer schaars is en kindhuwelijken veel voorkomen. De olifantjes, speciaal door vrouwen uit de buurt van de school gemaakt, zijn dus van zichzelf al geluksbrengers! ‘Orissa zal leven’ is een Nederlandse stichting, die zich inzet voor deze school. De olifantjes kosten maar €5,00 en zijn verkrijgbaar in de studio. Mailen of bellen als je er een (of meer ) wilt, kan ook. Heb jij een leuk cadeautje met een verhaal, en een goed gevoel op de koop toe!

Mail naar: studio@www.jebentnuhier.nl dan spreken we af hoe je je olifantje krijgt. Op doordeweekse ochtenden mag je ook even aanbellen bij het verzekeringskantoor op 46 rood (naast de studio). Betaling dan graag gepast of via een tikkie. Of neem er een mee, als je toch in de studio bent. Je doet jezelf en anderen er een plezier mee!