Wij wisten het zelf natuurlijk allang, met z’n allen. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft het nu echt aangetoond: nietsdoen is nuttig. Je knapt er van op en rust ervan uit.

Vakantie is de tijd van het ultieme nietsdoen. Zelfs als je in de zomer thuisblijft en doorwerkt, is het weer warmer, de dagen zijn langer en de mensen om je heen (over het algemeen) vrolijker. Ik herinner mij iemand die om die reden naar Ibiza verhuisde, waar het humeur van de mensen beduidend beter zou zijn. Helaas nam ze zichzelf mee en ze werd er niet voor altijd gelukkig door.

Jaren geleden schreef ik voor een tijdschrift een artikel over nietsdoen, wat ze vervolgens niet wilden publiceren. We moesten juist voortdurend bezig zijn met leuke dingen doen, ondernemend tot we er bij neervielen. Het was niet stimulerend, om te adviseren vaker even rustig bij jezelf te zijn, aldus de toelichting. En het paste al helemaal niet bij de gedachte achter het magazine, van een actief leven. Het blad hield uiteindelijk op te bestaan – vermoedelijk werden de lezers er te moe van – en kijk eens aan, zelfs de wetenschap spreekt zich nu uit vóór het nietsen. De tijden zijn veranderd, de inzichten ook. Langzaamaan worden we wijzer en begrijpen dat je niet steeds kunt blijven doorgaan. Rust roest niet – welnee. Rust moet, rust doet je goed.

Natuurlijk pleit ik niet voor een bestaan zonder ooit nog iets te doen, maar regelmatig een pauze inlassen en terug naar nul, of in ieder geval een eindje in die richting, is gezond voor lichaam en geest. Lekker lui een boek lezen, ontspannen naar muziek luisteren, een eind wandelen of een terrasje pikken – het feit dat je even helemaal niets hoeft, is balsem voor de ziel.
Wat ik nu zo leuk vind, is dat je die rustmomenten ook instant kunt toepassen. Door te gaan zitten en dan even je ogen te sluiten. Noem het maar naar binnen keren, als je meditatie een beladen begrip vind. Even een paar keer diep zuchten en dan mag je bijna gaan slapen – bijna, want je blijft bewust aanwezig. Met wat oefening zak je dan in de verkwikkende hersengolven die je produceert tijdens je slaap. Zoals veel mensen ben ik in het bezit van een horloge met stappenteller en hartslagmeter. Als ik mediteer, rekent hij dat vaak als diepe slaap. Dat krijg je als je veel oefent – maar een lichte slaap is ook al zo fijn. En is het geen wonder? Dat je je hoofd naar believen ‘uit’ kunt zetten? Ik zeg daar graag bij dat je er echt geen uren voor hoeft uit te trekken – een paar minuten ontspannen op de rand van je bed als je net wakker wordt, in plaats van hup, op de automatische piloot de dag in te gaan, is al een weldaad voor het oververhitte, moderne brein. Dat brengt helderheid en geeft ruimte voor nieuwe inspiratie. Zodat je vervolgens vast ideeën krijgt over wat voor leuke dingen je kunt gaan doen in je vrije tijd. Moet niet, mag wel. Wat een luxe…

Ik wens je een fijne vakantie en vooral: ontspanning!

‘Meditatie is geen manier om je geest tot rust te brengen. Het is een manier om in de rust te komen die er al is – begraven onder de 50.000 gedachten die de gemiddelde mens iedere dag denkt.’ – Deepak Chopra