Hoog op het duin zie ik hem zitten, ver verheven boven het drukke strand en met vrij zicht op de zee: een man die zit te mediteren. Terwijl een kind jengelt om een ijsje en een meisje de verbrande rug van haar vriend nog eens insmeert, kan ik zijn rust haast voelen.

De vakantie is vaak een heel goede tijd voor meditatie en dat kan op allerlei manieren. Niets hoeft, alles mag. Omdat je ’s ochtends geen haast hebt, kun je misschien even buiten gaan ‘zitten’. Zelf doe ik dat graag voor het ontbijt. Niets fijner dan de rust vóórdat iedereen opstaat, je zult het zien.

Ben je meer van het uitslapen? Vijf minuutjes bewust ademhalen als je wakker wordt, doen ook wonderen. Mensen die mij langer kennen, weten wel wat er nu volgt: breng je aandacht naar je hart en ga daar als het ware mee ademen. Kleine moeite, groot effect! Denk eventueel van tevoren aan iets, waar je blij van wordt. Je kunt dit ook doen voordat je gaat slapen – je nachtrust zal er door verbeteren.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je er een ingewikkelde toestand van maakt. Er zijn veel manieren om die weldadige extra ontspanning te krijgen. Zit je te lezen? Keer simpelweg even naar binnen. Wandel je – of loop je ergens naartoe? Word je dan eens bewust van je bewegingen en volg ze met interesse. Voel hoe je het besluit neemt om je voet op te tillen, hoe je spieren zich spannen. Merk op hoe je je voet weer op de grond zet.

Ook een leuk experiment en bijzondere ervaring: neem in gedachten even een afstandje van alles om je heen en word je bewust van het ogenblik. Kijk naar de wereld om je heen alsof je die voor het eerst ziet. Zoals een kind, of een puppy (ik weet nog hoe mijn hond verbaasd naar de dwarrelende herfstbladeren sprong, die zomaar uit de lucht kwamen vallen). Om je heen en in jou gebeurt  van alles, niets blijft hetzelfde – al was het maar dat je steeds nieuwe lucht inademt. Het leven is een wonder en jij bent even toeschouwer. Alsof je op een duin zit en over het strand uitkijkt, eigenlijk.

Liefs & fijne vakantie,

Annemarie