Wat zou er gebeurd zijn als Remmert niet had aangedrongen om weer in hetzelfde hotel te gaan logeren? Ik had zo’n onbestemd gevoel dat er iets in de lucht hing en wilde ergens anders heen. En toch gaf ik uiteindelijk toe.

Onze terugkeer naar het gebied van de Aude, in Zuid-Frankrijk, had overigens een dubbele reden. Allereerst is het een bijzondere streek, met veel oude heilige plaatsen en natuurschoon. We zijn daar graag. Volgens de overlevering zou Maria Magdalena er zelfs hebben rondgelopen en gepredikt – ze staat er in ieder geval nog altijd in hoog aanzien. Ten tweede zocht ik nieuwe inspiratie voor mijn boek in wording. De arme hoofdpersoon wachtte nu al een paar weken, in een kippenhok notabene, tot het verhaal verder ging. Het hotel bezat een terrasje aan de rivier de Aude en ik zag mij daar wel zitten, met mijn laptop. Misschien schreef ik het dan in één keer af!

Dat het meestal anders loopt dan je denkt, hoef ik niet te vertellen. We maakten uitstapjes naar spirituele plekken waar de energie je om de oren spatte, wandelden tussen de koeien over een oude Romeinse weg en zagen een zeldzaam mooi beeldje van een zwangere Maria. Met recht zeldzaam, omdat de meeste daarvan in het verleden vernietigd zijn – die dikke buik maakte haar namelijk te menselijk, vond de Kerk. Ook bezochten we kastelen, kerkjes en een kluizenaarsgrot met een magisch vierkant, afkomstig van de Tempeliers. Hun sporen zijn vrijwel uitgewist, maar zo nu en dan kom je opeens nog iets van ze tegen.

Toch was de grootste verrassing wel, dat de manager van het hotel – een vriendelijke man die opviel door zijn kalmte – cursussen bleek te geven in Neural Stimulation. Een eenvoudige techniek, die je meer energie geeft en helpt om het immuunsysteem te versterken. Door bepaalde neurale punten aan te raken, kun je bovendien stress, angst en depressie verminderen en ondersteunend werken bij bijvoorbeeld ziekte, vertelde hij. Een natuurlijke, complementaire methode die je zowel voor jezelf als voor anderen kunt gebruiken. Ik mocht een snelcursus doen en kreeg het verzoek om de basiskennis daarna door te geven. Hollands als ik ben, ging dat me wat al te vlug. Hoe wist ik, of het echt werkte? Eerst maar eens onderzoeken of het klopte! En dat deed ik. Sindsdien heb ik het geleerde gedurende meer dan een maand iedere dag trouw vijf minuten toegepast – langer hoeft niet, dus dat is fijn. En al heel vlug merkte ik dat ik inderdaad meer energie kreeg. De oude angst waar ik ’s ochtends soms mee wakker werd, nam af en verdween tenslotte bijna helemaal. Ook de creativiteit stroomde weer, het schrijven ging (en gaat) echt in een flow. Inmiddels is het zo dat het voelt alsof ik mezelf tekort doe, als ik die vijf minuutjes oversla. Wie had dat kunnen denken? Wat een geluk dat ik toch in dat hotel ben gaan logeren… en wat een geschenk is dit, juist in deze tijd!

De cursus Neural Stimulation werd ontwikkeld door Manos sin Fronteras, een internationale nonprofit organisatie met veel enthousiaste vrijwilligers. Hun doel is om de kwaliteit van leven en de gezondheid wereldwijd te verbeteren. Niveau 1 en 2 kun je nu ook bij Je Bent Nu Hier leren.

Er is nog iets waar ik heel blij mee ben, namelijk de workshops ‘Een Cursus in Wonderen’ en ‘Meditatief Zelfonderzoek’ van Edwin Reurings bij ons in de studio. Een fijne aanvulling op de mooie lessen yoga en meditatie die we bieden. Bovendien start Susan Wouters samen met haar vriendin Syl in januari een cursus tieneryoga: ‘Soulcircle’.

Liefs en heel fijne feestdagen voor jou en allen die je lief zijn,

 

Annemarie