De afkorting bloeit als nooit tevoren. Geen wonder, want hij maakt communiceren supersnel, je verspilt geen kostbare tijd of adem en iedereen weet meteen wat je bedoelt. Tenminste – bijna iedereen. Zelf moet ik nog wel eens wat opzoeken en dat kost dus eerder tijd dan die te besparen. Nu vind ik dat niet zo erg, maar de verkortingen zijn soms ook behoorlijk verwarrend. Wat te denken van 5G voor supersnel internet, terwijl 1, 2 en 3G van doen hebben met Coronavaccinaties? De enige overeenkomst die ik daartussen zie, is dat er her en der veel verzet tegen is. Maar om niet achter te blijven, speel ik in op de trend en introduceer bij deze de afkorting 3B. Volgens mij wordt het namelijk hoog tijd voor een formule die een soort van EHBO biedt in tijden van drukte, spanning of lastige situaties. Hij staat voor de Billen, Bekkenbodem en Bovenbenen.

Aarden is van levensbelang. Zonder dat heb je minder vat op je leven en ben je niet in staat om te manifesteren wat je graag zou willen. Ideeën blijven onuitgevoerd, je kunt je nerveus voelen en zweverig. Zonder je voeten op de grond loop je ofwel met je hoofd in de wolken, of je ‘zit in je hoofd’, bent voortdurend aan het denken, piekeren of tegen jezelf aan het kletsen. Terwijl gronden zo nodig is voor het afvoeren van spanning, vergeten we de zin ervan. Vergelijk het maar met de aarddraad, die electrische apparaten met de aarde verbindt om een overschot aan stroom af te leiden. Zo is het bij mensen ook. Als de spanning teveel is en niet weg kan, betaal je een prijs. Je kunt je onveilig voelen, paniekerig, depressief en moe, om maar wat te noemen. Je bent besluiteloos en wordt vatbaarder voor ziektes, een burn-out, verslavingen. Ook heb je misschien zelfs de neiging tot dissociëren: je bewustzijn verlaagt en ‘je bent er even niet meer bij’ zodat je psychisch als het ware aan een bepaalde situatie of emotie ontsnapt, omdat je niet meer weet wat je moet doen.

Niet geaard zijn, kan komen door nare gebeurtenissen in je verleden. Maar ook doordat mensen die met spiritualiteit bezig zijn, soms teveel de nadruk leggen op het hogere en daarbij de basis uit het oog verliezen. De bovenste chakra’s lijken dan mooi en verheven – de lagere ook echt als lager en van ondergeschikt belang. Dat doet ze groot onrecht. Als zij niet in balans zijn, is het evenwicht van het hele systeem zoek, het bouwwerk wankelt. Juist het aarde- of stuitchakra geeft dan verstorende problemen als een onveilig gevoel hebben, heel materialistisch zijn of sterk controlerend gedrag en een gebrek aan vertrouwen. Maar ook geen maat kunnen houden met bijvoorbeeld eten, alcohol. Zo ben je aan de ene kant misschien heel spiritueel bezig en ondermijn je jezelf intussen aan de andere kant…
Het is de bedoeling dat we als mens verbonden zijn met hemel en aarde, boven én beneden. Door het maken van die connectie kan de energie goed doorstromen. ‘Ik Ben’, hoort bij het stuitchakra. Als je werkelijk hier bent, dan kun je pas echt gaan leven en jezelf neerzetten. Met alle mooie gevolgen van dien.
De drie B’s zijn simpel. Voel je bovenbenen, je billen en je bekkenbodem. Je aardt vrijwel meteen, al was het maar omdat je aandacht dan laag is en weg uit je hoofd. Aarden is geen instant oplossing van al je problemen, maar wel een fantastisch hulpmiddel om in het hier en nu te zijn en snel tot jezelf te komen, zodat je bewust kunt besluiten of je actie onderneemt of juist niet. Met of zonder afkortingen.

Tot jezelf komen doe je ook met zo’n fijne cursus meditatie of yoga bij Je Bent Nu Hier. En onze workshops Neural Stimulation (uniek in Nederland!) hebben al veel enthousiaste beoefenaars afgeleverd, die de simpele, korte zelfbehandeling vrijwel dagelijks toepassen. Kijk maar even naar onze agenda. Wij zijn er voor jou!

Liefs, Annemarie