Workshop mindfulness en ontspanning en Cursus mindfulness en ontspanning

Deze workshop en training zijn geschikt voor iedereen, maar worden ook aanbevolen voor mensen met onbegrepen spanningsklachten en mensen die revalidatietrajecten oncologie en hartrevalidatie achter de rug hebben.

Graag stel ik mij zelf voor: Irene Kol, recent gestopt na 43 jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben, waarvan de laatste 17 jaar voornamelijk als psychosomatisch fysiotherapeut.

Na mijn fysiotherapie opleiding (1976) heb ik mijn kandidaatsexamen psychologie gehaald en ben in toenemende mate geïnteresseerd geraakt in de relatie geest (psyche) en lichaam (soma) hetgeen resulteerde in mijn specialisatie tot Psychosomatisch Fysiotherapeut.

Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een door zorgverzekeraars erkende specialisatie. Het is een parttime 3-jarige post hbo-opleiding (tegenwoordig universitair).

De psychosomatisch fysiotherapeut richt zich op de behandeling van spanning- of stress gerelateerde klachten, onverklaarde pijn en vermoeidheid. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

De laatste jaren heb ik tevens mensen met stress, burn-out, angst gerelateerde klachten, spanningsklachten na oncologie- en hartrevalidatietrajecten begeleid.

Vier jaar geleden heb ik de opleiding mindfulness voor fysiotherapeuten gevolgd: deze heeft mij opgeleid om mindfulnesstrainingen te geven, die ik gedurende twee jaar in de praktijk waar ik werkzaam was heb gegeven.

Ik heb nu bijna een half jaar niet gewerkt omdat ik op 64-jarige leeftijd mijn pensioen vervroegd heb laten ingaan, omdat er nog een heleboel andere leuke dingen zijn om van te genieten waaronder twee kleinkinderen en een aantal muziekactiviteiten.

De uitdaging om mensen enthousiast te maken voor de vaardigheid om te leren ontspannen heeft mij echter opnieuw gestimuleerd en gemotiveerd om deze cursus weer te gaan starten, ditmaal op een veel beter geschikte locatie dan een fysiotherapiepraktijk, namelijk het Centrum voor Bewustwording “Je bent nu hier” (www.jebentnuhier.nl), Zijweg 46 Haarlem.

Mindfulnesstraining is uitermate geschikt als het gaat om lichamelijke en psychische klachten die in verband staan met een psychische overbelasting.

Lichamelijke klachten zijn o.a.:

vermoeidheid
– duizeligheid
spier- en gewrichtspijn
hoofdpijn, nek- en rugklachten
benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen
verlaagde weerstand
– (chronische) onbegrepen pijnklachten.

De lichamelijke klachten gaan vaak samen met psychische klachten o.a.

– algeheel gevoel van onbehagen
– lusteloos zijn
prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
– niet meer kunnen genieten en ontspannen
– slecht of te veel slapen
– moeite met concentratie
– somber zijn en veel piekeren
– angstig en onzeker zijn

Medisch onderzoek levert vaak niets op en een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen, wat een gevoel van onbegrip kan geven.

De verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.

Maar ook de eisen van de huidige tijd, waarin prestatie en sociale druk een belangrijke rol spelen, eisen veel van ons lijf en onze geest als het gaat om spanning en stress.

Mindfulness is aandachttraining.

Op dezelfde manier als je je spieren kunt trainen kun je aandacht trainen en heeft dat veranderingen in je brein tot gevolg.  Je leert om waar te nemen zonder te oordelen, waardoor je concentratie verbetert en je rustiger wordt.

Mindfulness leert je om waar te kunnen nemen wat er zich binnen en buiten jezelf afspeelt. Je leert om bewuster te worden van alle dagelijkse zaken waarmee je te maken hebt. Je leert aandacht te krijgen voor het “hier en nu”. Je leert nieuwsgierig te worden en zonder te oordelen bewust te worden van lichamelijke ervaringen, van wat je voelt en wat je denkt. Door regelmatig te oefenen voel je je positiever, ga je minder piekeren en gaat je zelfvertrouwen omhoog.

De training is gestructureerd wat betreft lesopbouw, geschikt voor iedereen, niet zweverig en is geen therapie: het is geen training waarbij je individuele problemen bespreekt (je hoeft ook helemaal geen problemen te hebben om deel te nemen).

Wat is het verschil in reguliere mindfulnesstraining en mijn mindfulnesstraining?

  • De mindfulness is een geïntegreerd onderdeel geweest van mijn behandelingen als fysiotherapeut. Veel mindfulnesstrainers hebben deze achtergrond/ervaring niet.
  • De lessen zijn korter dan reguliere lessen bij mindfulnesstrainers (1,5 i.p.v. 2,5 uur), er is geen pauze en er wordt vooral aandacht besteed aan oefenen en informatie geven (veel minder aan reflectie en evaluatie). Cursusprijs is om die reden ook lager dan reguliere tarieven.
  • U moet de training particulier betalen.

De cursus wordt niet langer vergoed door de zorgverzekeraar (twee jaar geleden nog wel), omdat ik een concurrerende opleiding heb gevolgd, die niet erkend wordt door de VMBN (deze vereniging regelt de contracten en vergoedingen met zorgverzekeraars). Mijn opleiding is wel erkend door de MYVN, daar ben ik gecertificeerd 2ster-lid, helaas heeft deze geen invloed bij de zorgverzekeraars.

  • Deze cursus is een effectieve combinatie van mindfulness en tevens ontspanningsoefeningen uit de klassieke fysiotherapie.
  • Ik heb geen eigen website! Ik ben gestopt met werken en wil uitsluitend mindfulness en ontspanningstrainingen geven en geen nieuw bedrijf starten.
  • Deelname geeft echter wel toegang tot een besloten website met onlinetraining (www.demindfulfysiotherapeut.nl) waar de mindfulness-meditaties en teksten volledig online terug zijn te vinden. U hoeft dus geen aantekeningen te maken. Deze toegang blijft ook na de cursus beschikbaar. U krijgt een eigen inlogcode. De toegang tot de website biedt een volledige online mindfulnesstraining.
  • Trainingen worden op de dinsdag gegeven, in kleine groep 6-8 mensen, afhankelijk van het aantal aanmeldingen op de ochtend of avond (of beiden)
  • U leert de theorie van de mindfulness en maar ook wat stress met ons lijf doet. Dit is een van de belangrijkste dingen waar ik als fysiotherapeut mee bezig ben geweest. Aandacht en ontspanning kun je trainen, net als je spieren. Als je maar weet hoe!
  • De cursus is een groepstraining, individuele problemen worden niet in de groep behandeld. Indien u ernstige problematiek heeft is het wellicht beter om eerst andere behandelaren in te schakelen.
  • In de mindfulness lessen staan niet alleen meditatie en ontspanningsoefeningen maar ook lichaamsbewustwording (mindful beweegopdrachten) Je leert aandacht ontwikkelen voor jezelf, opmerkzaam te worden en beter in balans te komen.
  • Individuele begeleiding is overigens bespreekbaar.

Workshop dinsdag 14 januari 2020

De workshop is bedoeld als introductie voor de cursus, maar kan ook apart gevolgd worden.

Tijd: van 20:00 uur -21:30

Kosten workshop € 25

Locatie: Zijlweg 46 rood

Startdatum cursus 21 januari 2020,

Tijd: 20.00 – 21.30u

Kosten € 180

Locatie: Zijlweg 46 rood

Inschrijving en toegang tot de website is pas definitief na betaling.

Er wordt lesgegeven in kleine groepen van maximaal 6- 8 personen en afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Bij onvoldoende aanmeldingen kan de cursus geannuleerd worden en wordt de betaling direct gerestitueerd.

Indien u geïnteresseerd ben kunt u informatie opvragen of zich aanmelden bij: irenekol@planet.nl of stuur een app naar 06 36312410 (waarna ik u terugbel of mail).