Klein geluk bestaat niet en toch lijkt het, wonderlijk genoeg, overal aanwezig. De momenten waarop je het ervaart zijn wel zeldzaam als je er niet voor openstaat. Loop je voortdurend met je hoofd in de wolken of draaien je hersens overuren, dan merk je waarschijnlijk niets.

Een ochtendwandelingetje met de hond, gewoon door de buurt. Het regent en stormt, maar ik ben er op gekleed. Check: neutraal. Ik wissel een paar woorden met een ander hondenbaasje – dat het toch best lekker is als je eenmaal door bent – en we lachen allebei. Check: geluk. Dan raap ik een groot stuk piepschuim op, vlakbij de waterkant. Daar word ik blij van, omdat het nu niet meer in de vaart kan waaien. Check: geluk. Opeens een beetje gegeneerd loop ik met hond en brok piepschuim verder, omdat ik me het braafste meisje van de klas voel. Check: onvrede. Maar kijk! Een man stapt in een klein autootje, op het dak een surfplank. Dat gaat richting woelige zee in Zandvoort! Check: geluk. Dubbel zelfs, omdat het er grappig uitziet en ik met hem meegeniet, al ben ik geen surfer.

Een jonge vrouw die ik van gezicht ken, fietst me zwaar trappend tegemoet en zegt me gedag.

‘Je gaat volgens mij de verkeerde kant op. Qua wind,’ knik ik. Ze lacht,  haar gezicht klaart ervan op. Mooi om te zien. Check: geluk.

Dan ben ik alweer thuis. Ik stop het piepschuim in de vuilnisbak. Een merel hipt traag weg, wachtend op de appel die ik iedere ochtend neerleg. Check: geluk (en een beetje schuldgevoel, omdat ik hem was vergeten). Ik geef de hond eten, de vogels een appel en maak voor mijzelf een kop koffie. Check: geluk…

Zie je? Zo eenvoudig kan het zijn, om geluk in het moment te ervaren, als je er met je aandacht bij bent. Zonder voorbehoud of oordeel.

‘Ja, alles, alles kan een mens gelukkig maken: de zon die doorbreekt, een vers kopje théé…!’ We kunnen waarschijnlijk allemaal met René Froger meezingen. En het is nog waar ook. Of, om in de traditie van het boeddhisme te spreken: ‘De gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles – zij maken van alles het beste.’

De wolken die jouw geluk versluieren, zijn niet die van de regen of van welke omstandigheden ook. Ze zitten in jezelf. Wat dan telt, is jouw vermogen om het bestaan van hobbels en kuilen in de weg te accepteren. Pas dan kan het duidelijk worden of je er iets mee moet, of dat je er overheen kunt stappen. Pas dan kun je er vrede mee sluiten.

Niet iedereen wordt gelukkig van dezelfde dingen. Zet mij niet bij storm op een surfplank, bijvoorbeeld. Zonder storm trouwens ook niet. En jij vindt er misschien weer niets aan om met een hond te wandelen, maar pakt liever de racefiets. Of wilt gewoon even rustig zitten, met een vers kopje thee. Wat je ook doet, waardeer het gevoel van het moment en probeer daar vriendelijk naar te kijken. Ook – of misschien juist – als je leven hectisch is. Dan zul je ontdekken dat klein geluk niet bestaat. Het is een glimp van iets veel groters. Dat, wat achter de wolkensluiers ligt, is liefde…

Je Bent Nu Hier is er voor jou. In februari start een nieuwe, tweedelige minicursus Neural Stimulation. Een heel bijzondere, maar bovenal eenvoudige techniek, die je immuunsysteem versterkt, stress gerelateerde aandoeningen helpt bestrijden en meer energie geeft.

Omdat bewegen zo belangrijk is, kun je verder kiezen uit Hatha- en Raja Yoga. Beide werken op het niveau van lichaam en geest, al eeuwenlang een gouden combinatie. En natuurlijk is er de meditatie, mét prachtige klankschalen, die je leert om achter de wolken te kijken en het licht in jezelf terug te vinden. Je bent van harte welkom.

Heel veel liefs,

Annemarie