Lekker slapen, gezond weer op – maar hoe dan?
Veel mensen hebben ’s nachts last van spoken. Angst voor de toekomst, bewust of onbewust, houdt ze wakker. En die sombere beelden lijken heel echt, zo in je bed, in het donker. Wat kun je doen?
De slaap niet kunnen vatten – of middenin de nacht wakker worden en dan niet meer slapen. Als dat regelmatig gebeurt, wordt dat als heel vervelend ervaren. Je merkt de gevolgen op den duur ook overdag. Prikkelbaarheid, somberheid, meer moeite om je te concentreren, een verminderde weerstand. Wat kun je er zelf tegen doen? Belangrijk zijn vaste gewoonten in je dagindeling en rond bedtijd. En je weet waarschijnlijk dat je niet te laat nog koffie moet drinken of vlak voor je gaat slapen een film kijken waar je juist klaarwakker van wordt. Toch is er iets nog fnuikender voor je nachtrust dan zulke dingen doen of laten: piekeren. Want ben je gestrest, dan is dat funest als het op slapen aankomt. Het woord nacht-rust zegt eigenlijk al genoeg. Pak je rust en maak je niet druk om het feit dat je wakker ligt!
In de nachtelijke uurtjes regenereren een aantal van je organen en het is de kunst om dat proces niet te verstoren. Zo is van een tot drie je lever druk bezig met schoonmaken en opladen. In de twee uur daarna, dus van drie tot vijf, volgen je longen en dan is de beurt aan je dikke darm. De oosterse geneeskunde noemt dit heel toepasselijk ‘de orgaanklok’. Overdag werkt die ook, maar juist ’s nachts is het goed om dat proces in alle rust te laten verlopen. De tijd waarop je tussendoor wakker wordt, kan soms iets zeggen over de werking van het desbetreffende orgaan.
Door kalm te blijven liggen en je bewust te zijn van je lichaam en fysieke gevoelens, kan dit proces van regenereren zich rustig voltrekken. Heb je daar moeite mee, dan kan de bodyscan uit de mindfulness je misschien helpen. Die vind je onder andere op YouTube (in deze tijd van Corona moet je immers roeien met de riemen die je hebt).
Zelf draag ik zo’n horloge dat overdag mijn beweging registreert – zodat ik bijvoorbeeld niet ongemerkt uren achter de computer zit te tikken – en dat ook mijn slaap in kaart kan brengen. Daarop zie je duidelijk dat zelfs een nacht waarin ik weliswaar veel wakker ben maar daarbij mindful, toch telt als slaap. Een diepe meditatie doet dat trouwens ook (van monniken is bekend dat ze weinig slaap nodig hebben). En een maand of wat terug was ik naar een film, die zo mooi en rustig was dat mijn horloge zelfs die als slaap telde!
Een ander punt van overweging op slaapgebied is de heersende angst vanwege de Coronacrisis en de spanning die dat geeft. Vooral in de donkere uurtjes kan die goed voelbaar zijn en vaak specifiek in een bepaald deel van je lichaam. Wat je dan kunt doen, is die angst in het licht zetten. Dat klinkt moeilijker dan het is. Licht is eigenlijk niets anders dan liefde, die je stuurt vanuit je hart. ‘Lovelight’, noemen de Engelsen dat zo mooi. Als je wel eens met mij hebt gemediteerd, of meer van mij hebt gelezen, weet je hoe dat werkt: adem even goed in en blaas de lucht uit. Ga dan met je aandacht naar je hart, en doordat je concentratie daar is, zal het zijn alsof je met je hart ademt. Adem zo licht en liefde naar de plaats waar de angst zich bevindt. De angst is gezien en erkend, je weet dat hij er is en hij mag er ook zijn. Je duwt hem niet weg, je negeert hem niet, je bedankt hem als het ware met liefde voor de waarschuwing. Daarmee is de boodschap afgeleverd en kan hij rustig oplossen. Misschien moet je dit regelmatig herhalen, maar je wordt er vredig van en oefening baart ook hier kunst.
Ik voel heel duidelijk dat het er echt toe doet om juist nu positief en in vertrouwen te blijven. Ook als het moeilijk is toch te zoeken naar de mooie dingen. En die kunnen heel klein en alledaags zijn. Zie je de foto, van het hart van een simpele tulp? Dat is wat aandacht doet… die laat dingen stralen. Zo bied je een tegenwicht aan alle zwaarte die er is, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zodat de mooie, liefdevolle bovenstroom steeds meer doordringt in die sombere onderstroom en ook hem zo in het licht zet. Onderschat jouw liefdeslicht niet – je bent veel belangrijker dan je zelf denkt!
Liefs en pas op jezelf,
Annemarie