We leven in een wereld van tegenstellingen, waarin het donker soms lijkt te overheersen. Maar ook dan is het licht aanwezig, zij het misschien niet meteen zichtbaar. Als je je daarvan bewust wordt, kun je er beter mee omgaan.

Op de Franse televisie zag ik het beeld van een zwarte madonna. Zo werd ze genoemd, maar eigenlijk was ze alleen van boven zwart en vanaf haar middel wit. ‘We begrijpen niet, waarom dat is,’ zei de mevrouw van het Cultureel Erfgoed.
Waar de witte Maria het symbool is van de conventionele, koesterende moeder, staat de krachtige zwarte madonna voor genezing, de oermoeder, aarde, magie. Zij laat uit de duisternis licht ontstaan. De combinatie is letterlijk die van groeizaam licht en vruchtbaar donker, lees: de scheppende energie van de aarde. Vrijwel altijd heeft zij witte elementen. Het idee is dat van het bekende yin-yangteken uit het taoïsme. Zonder licht kan het duister niet bestaan en omgekeerd is er ook geen licht zonder het donker. Dat is een universele waarheid. Ze vullen elkaar aan en zijn in elkaar aanwezig. Als de zon schijnt, heb je ook schaduw en ’s nachts is het eigenlijk nooit zo donker dat je helemaal niets meer ziet.

In de natuur kun je het samenspel van licht en donker heel mooi zien. ‘s Winters werkt zij in het verborgene. De dagen zijn kort en als de zon al schijnt, heeft hij weinig kracht. Planten zijn afgestorven, bomen en struiken kaal, op wat groenblijvende soorten zoals de dennenboom na, die we daarom als een symbool van hoop met Kerst in ons huis zetten. En dan ineens, na die rustperiode, gaat op haast magische wijze het sap weer stromen. Het licht keert terug, de natuur wordt weer wakker en dan blijkt dat alles daarop in stilte was voorbereid. Je zou kunnen zeggen dat het licht ook was opgeslagen in de aarde, in de struiken, in de al aanwezige blad- en bloemknoppen, en op een teken van ‘boven’ wachtte om contact te maken en de groei te starten. Die continuïteit ervaren, maakt het zo helend om in de natuur te zijn, vooral in moeilijke tijden of bij psychische problemen. Groen heeft een positieve invloed op de gezondheid en geeft rust. Dat is ook de reden, dat moderne ziekenhuizen ‘healing gardens’ laten aanleggen, zoals bijvoorbeeld het Erasmus MC midden in Rotterdam heeft gedaan.

Ook in onszelf is licht en donker aanwezig. Wij mensen bevinden ons letterlijk tussen hemel en aarde. Wie met zijn voeten op de grond loopt en zijn hoofd in de wolken, is een waarlijk groot mens, zeggen de Native Americans. Die balans, daar gaat het om. Juist in deze donkere tijd van het jaar is het belangrijk om je op het licht te richten, daar contact mee te maken, zeker als je het gevoel hebt dat alles zwaar en moeilijk is. Dat kun je heel simpel doen door naar kleine dingen te kijken, lichtpuntjes, zoals de ontluikende voorjaarsbloemen en de knoppen die al aan de bomen zitten. Of door een vriendelijk woord of gebaar naar anderen toe, waardoor je een goed gevoel krijgt. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn. De sleutel is dankbaarheid voor de mooie dingen in het leven, de schoonheid die er óók is, als je goed kijkt. En de allerbeste manier is dat opschrijven, zodat je er later nog eens naar kunt kijken. Want we vergeten zo vaak hoeveel er in ons leven is om dankbaar voor te zijn, ook als het donker lijkt. Op die manier versterk je het licht in jezelf en kun je de hemel boven je hoofd weer voelen. Dat is geen trucje, dat is hoe het werkt. Het donker mag er zijn, maar het licht ook! Zo kan de liefde voor het leven weer tot bloei komen. Zoals de zwarte madonna én de natuur ons leren.

In onze mooie studio richten we ons op jouw welbevinden. Oude wijsheid en hedendaagse inzichten worden gecombineerd in onze lessen, om jou een optimale ervaring te bieden. Met veel plezier verwelkomen we ook de sympathieke Christina van Raamsdonk, die op de donderdag een speciale yogales voor mensen met Parkinson zal gaan verzorgen.

Liefs,
Annemarie