Juist als het tegen zit, is het belangrijk om positief te blijven. Positieve mensen voelen zich namelijk beter en ervaren minder fysieke klachten. Maar dat is niet alles: ook je immuunsysteem wordt erdoor versterkt.

Positiviteit – eigenlijk is dat ook een beetje het geheim achter wat we placebo’s noemen. Het idee dat iets werkt, heeft een opbeurend effect op je psyche en daardoor op je zelfgenezend vermogen. Want hoe meer je ervan overtuigd bent dat het goed met je gaat, des te groter ook die kans. Als iemand een negatieve instelling heeft ten opzichte van zijn gezondheid, werkt dat ook echt averechts. Dat effect heet ‘nocebo’.  In deze roerige en voor velen angstige tijden is het dan ook zaak om positief te blijven. Al was het maar, omdat alles immers zwaarder weegt als je somber bent. En er zijn altijd lichtpuntjes te vinden, die je er doorheen kunnen helpen…

Nu de studio vanwege het Coronavirus tijdelijk gesloten is, deel ik graag mijn favoriete, positieve gezondheidstips met jou. Waarschijnlijk zit je deze dagen veel thuis, wat je de kans biedt om ook figuurlijk naar binnen te gaan. Doe eens gek en probeer dit.

  • Lach! Geef je immuunsysteem een positieve boost. Lachen is echt gezond – en dat is geen grapje. Het schudt de boel op. Innerlijk joggen, wordt het ook wel eens genoemd. Dus lees een leuk boek, kijk een vrolijke film of trek gekke gezichten voor de spiegel.
  • Zingen of dansen werkt ook goed. Kom maar op met die muziek… Het is ook heel fijn om rustig een mantra te zingen: ‘Om mani padme hum’ bijvoorbeeld.
  • Doe dingen die je een goed gevoel geven: iets voor een ander doen, je huis opruimen, een hobby oppakken, yoga- dan wel gymnastiekoefeningen, of een wandeling maken in de natuur.
  • Op een andere manier naar de dingen te kijken, helpt om je geen slachtoffer meer te voelen van de situatie. Zo kun je bewust zoeken naar de voordelen die het geeft om thuis te zijn: je kunt bijvoorbeeld de dingen doen waar je steeds niet aan toe kwam. En weer eens echt iemand bellen in plaats van alleen maar te appen. Of een mooi boek lezen.
  • Laat je niet gek maken door de stortvloed aan negatieve berichtgeving. Gebruik je gezonde verstand. Je kunt over het algemeen niets aan die ellende veranderen en het is de kunst je die dan ook niet toe te eigenen. Doe in plaats daarvan dingen die binnen jouw bereik liggen: help iemand, of ruim zwerfvuil in je buurt op. Jouw positieve energie is trouwens op zich al een zegen voor anderen. Hoe fijn is het als je met iemand praat waar je vrolijk van wordt!
  • Kalmeer sombere of negatieve gedachten. Een simpele en doeltreffende manier is om even goed uit te ademen en dan aan iets leuks, liefs, moois of fijns te denken. Vervolgens breng je je aandacht naar je hart. Blijf zo een tijdje zitten en adem rustig door. Hiermee komen hoofd en hart op één lijn en zul je je al snel rustiger voelen.
  • Bekijk de dingen eens vanuit een andere hoek. Zijn er ook positieve kanten te ontdekken? Ik noem er alvast een paar: mensen staan nu meer voor elkaar klaar, het milieu wordt minder belast, de mensen die kerntaken verrichten krijgen de waardering die ze toekomt. En je hebt tijd om dit te lezen 😉
  • Wees inventief! En last but not least: bedenk, zoals een wijs, oud Soefiverhaal zegt, dat ook dit weer voorbij gaat…

 

Heel veel liefs – en zorg goed voor jezelf!

Annemarie