Meebewegen…

Ken je dat gevoel, dat de dingen je overkomen? Of dat je het idee hebt, dat je slachtoffer bent? Nu zeker, met de Coronacrisis, de vrijheidsbeperking en dreiging, zowel qua gezondheid als economisch. Je belandt zomaar in een situatie waar je niet om hebt gevraagd. En dat wekt soms weerstand. We willen immers graag houvast, weten dat het goed gaat met onszelf en met wie we liefhebben. Wat we niet willen, is klem gezet worden door externe oorzaken. De vraag is alleen: hoe extern zijn die oorzaken?

Lang geleden had ik een levendige droom, waarbij ik vanachter het raam op de bovenverdieping van mijn huis naar de omgeving keek. Het uitzicht was kleurloos en onwerkelijk; er woedde een hevige, alles verwoestende storm. Ik stond daar, zag het gebeuren en was toch niet bang. Toen ik wakker werd, was het eerste wat ik dacht: ‘Waar zijn de kinderen?’ Maar bij nadere beschouwing ging die droom natuurlijk over mijzelf. De wereld leek in te storten, en toch wist ik dat ik binnen veilig was.

Verhalen hoe om te gaan met rampen en bezoekingen (of verleidingen, die ook veel ellende kunnen veroorzaken) bestaan sinds mensenheugenis. De Bijbel kent er vele, zoals dat van Jezus die op de Olijfberg werd bezocht door de duivel, om hem ervan af te houden, zijn leven te offeren. Ook in het boeddhisme worden ze verteld: vlak voor zijn verlichting werd Boeddha belaagd door Mara, het kwaad, die hem tegen probeerde te houden en allerlei beelden voorspiegelde.

De vrouwelijke bodhisattva Kwan Yin heeft volgens de legendes ook ervaring met dingen die je ‘worden aangedaan’. Zij was een lief en zuiver persoon, die het goede wilde, ook voor anderen. Maar juist het feit dat zij zo liefdevol was, zette kwaad bloed en ze moest vluchten. De boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh vertelt in zijn boek ‘De Novice’ hoe zij daarna, verkleed als man, toetrad toe een klooster – vrouwenkloosters bestonden toen nog niet – waar zij een eenvoudig en toegewijd leven leidde. Een meisje uit het nabijgelegen dorp werd verliefd op deze vriendelijke ‘monnik’. In haar wanhoop over zijn onbereikbaarheid, deelde zij het bed met een dienstknecht, kreeg een kind en legde dat te vondeling bij het klooster, luidkeels bewerend dat de zogenaamde monnik de vader was. Kwan Yin zei niets, maar nam het jongetje liefdevol op en zorgde voor hem – gelukkig was de abt overtuigd van haar onschuld en mocht ze blijven. Toen ze jaren later stierf aan een longontsteking , kwam haar ware identiteit naar voren. Er was een hemels schouwspel vol licht en regenbogen, waarop iedereen tot inkeer kwam, het meisje in het dorp incluis… eind goed, al goed. Kwan Yin werd een bodhisatva, een boeddha die afziet van het laatste stadium van verlichting, om de mensen op aarde bij te kunnen staan.

Zo kan het lijken of je hele wereld in duigen valt – en dat is vaak zwaar en heel moeilijk. Deze tijd van corona brengt weliswaar meer verbinding en ook waardering voor wat er wél is, maar hij confronteert je daarnaast heel erg met jezelf. Je angst, pijn, onzekerheid. Voornemens om niets binnen laten komen, of alles door je heen te laten gaan zonder dat er iets achter blijft, zijn niet zo makkelijk uit te voeren. We dragen zoveel oude ballast mee die op zulke momenten wordt aangeraakt en weer opleeft. Wat ik mij dan steeds weer realiseer, is dat de reden binnenin mij aanwezig is. Wat er om mij heen gebeurt, in mijn omgeving, in de wereld –  ik ben degene die daar innerlijk op reageert. ‘Hallo, verdriet, angst, pijn, goed dat je jezelf laat zien. Want je was er al, vóórdat dit gebeurde. Nu ik je kan voelen en weet dat je er bent, kan ik er voor je zijn. Ik zie je, ik voel je, wees welkom. Ik ben bij je…’

Op die  manier kun je meebewegen met wat er is. De angst en het verdriet in jou kunnen dan tot rust komen en uiteindelijk misschien zelfs oplossen. Zo kan de levensenergie die daarin vast zat weer vrijkomen.. En als dat niet gebeurt, is het ook goed. Geen pressie, geen voorwaarden, er alleen maar bij zijn. Want als je jezelf liefde en compassie kunt geven, jezelf ondersteunen, zul je voelen dat je niet alleen bent. We zijn allemaal verbonden in liefde. Niet alleen met elkaar, maar ook met alles om ons heen. En dat is ware wijsheid.

Liefs, ik denk aan jou,

Annemarie

Ook nu de studio nog dicht is, bieden wij je graag de mogelijkheid tot het volgen van een live yogales van Saskia Broersma. Met haar mooie persoonlijkheid neemt zij je mee door de oefeningen.

Op zaterdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur kan iedereen vanuit zijn eigen tuin, huiskamer, of vanaf zijn balkon meedoen via een live stream (https://hartopener.nl/onlineyoga). Daarnaast worden er, bij mooi weer, op zondagochtend van 10.00 – 11.00 uur lessen aangeboden bij de Veerplas in Haarlem (https://hartopener.nl/buitenyoga). Kom genieten van zon, wind, natuur en yoga en doe lekker mee! Voor aanmelden of meer informatie neem contact op met: Saskia Broersma Jenezon, saskia@hartopener.nl, tel. 06 45 23 88 98.