Moet je een boeddha echt krijgen, of mag je hem zelf kopen? Voor mij voelde dat jaren geleden als de keus tussen misschien wachten tot ik een ons woog of zelf een eerste stap zetten…

Ik kocht hem dus, een zittende, bronzen boeddha –  eenvoudig en daardoor acceptabel voor het thuisfront. Dat had er niets mee en ik stond nog, heel voorzichtig, aan het begin van mijn spirituele ontwikkeling.

Maar bij de volgende boeddha gebeurde er iets vreemds. Die leek mij uit te kiezen. Door een sterfgeval in de nabije familie en een dreigende burn-out was ik inmiddels gaan mediteren en al snel nam ik deel aan een eerste retraite. In de ruimte waar die werd gehouden stonden voor mijn gevoel wel honderd boeddhabeelden. Mensen hadden hun eigen lieveling van huis meegenomen, maar sommige waren ook te koop. Eén in het bijzonder vond ik prachtig: een vrij grote staande, in ongebruikelijk oud-roze en met een licht gezicht, zijn mantel wijd gespreid. Volgens het verhaal steeg hij na zijn verlichting op in de sferen om zijn overleden moeder te laten delen in zijn inzicht, zodat zij het Nirvana kon bereiken. Hier was hij afgebeeld bij zijn terugkeer. Een liefde dat hij uitstraalde! Op de foto van dat bewuste weekend waar ik op sta, zie je van al die aanwezige boeddha’s ‘toevallig’ alleen deze, vlakbij… en toen ik weer op les kwam bij mijn ‘juf’ stond hij opeens daar. Samen met een liggende boeddha in dezelfde stijl. Beiden bleken te koop! Maar ja, niet geschikt voor bij mij thuis.

De burn-out sloeg toe, en na verloop van tijd moest ik het roer om gooien. Ik stopte met het werk op kantoor bij mijn man en begon een winkel in antiek en woondecoratie waar ik mijn creativiteit meer in kwijt kon. Dat was een plaats voor de boeddha! Hij bevond zich inmiddels al maanden in de meditatieruimte van mijn lerares en ik kocht hem meteen, tot grote spijt van anderen die hem eigenlijk ook graag hadden willen hebben. Weer een aantal maanden later stond hij in mijn nieuwe zaak, niet voor de verkoop maar, zei ik, ‘als beschermer’. Daar heeft hij dertien jaar een oogje in het zeil gehouden. Toen was het tijd voor een nieuwe stap. De gesprekken en sfeer in de winkel werden steeds spiritueler, ik mocht inmiddels regelmatig invallen voor mijn lerares en dat voelde zo goed dat Je bent nu hier ontstond… die, mede dankzij hem, zo bijzondere plaats voor yoga, meditatie en andere mooie dingen.

Of je een boeddha nu zelf koopt of dat hij je wordt gegeven, dat maakt niets uit. Volgens de traditie kun je hem namelijk niet bezitten, hij is alleen maar een tijdje bij jou. Zodra jij het gevoel hebt dat een beeld je ‘roept’, is het goed.

In de loop der jaren zijn er meer bijzondere boeddha’s bijgekomen in de studio, sommige heb ik inderdaad gekregen. Maar de krachtige, ‘vliegende’ boeddha is nog altijd heel geliefd!