Vrede in je eigen wereld is mogelijk, ook al lijkt vrede op aarde misschien ver weg. En het mooie is: dat beïnvloedt alles.

De Dalai Lama, die algemeen als verlicht wordt beschouwd, vertelde Adriaan van Dis in een interview dat hij regelmatig boos is – maar dat het ook zo weer over gaat. In een ander interview zegt hij, dat ieder mens een bepaald niveau van bewustzijn heeft, waar je vanzelf weer naar terugkeert als je uit je evenwicht wordt gebracht. Je komt, voor zover als mogelijk, weer terug in je gewone doen. Want dat is de manier waarop wij met het leven omgaan. Het verklaart ook, waarom mensen zich onder moeilijke omstandigheden vaak zo goed kunnen aanpassen. Maar hoe kun je die shift vergemakkelijken – of dat zijnsniveau wat prettiger maken, als het daar niet zo aangenaam is?

Alles begint bij je gedachten over iets – dat, wat je jezelf vertelt. Dus als je die kunt veranderen, kom je al een heel eind. Begin eerst maar eens met het bewust voelen van je billen en bekkenbodem, om te gronden. Lekker ver weg van je hoofd. Daarna kun je kiezen wat voor jou op dat moment het beste werkt.

Allereerst is daar de ‘emotionele ladder’ van Abraham Hicks, een lijst met opeenvolgende emoties. Je start bij het gevoel wat je op dat moment hebt, bijvoorbeeld ‘ik ben woedend’, en praat jezelf dan naar een net iets minder heftige emotie toe, bijvoorbeeld in de richting van ‘ik ben kwaad’. Zo klim je steeds een treetje hoger, tot je je weer beter voelt.

Om jezelf uit een bepaalde toestand te halen is het ook fijn, om je ergens door te laten inspireren. Dat kan bijvoorbeeld door te denken aan iets waar je blij van wordt. Of door naar iets moois of vrolijks te kijken. In mijn meditatiekamer heb ik een foto van een breed lachende boeddhistische monnik, die duidelijk schik heeft in het leven. Het is maar een foto, maar als ik er naar kijk, lach ik terug: ‘Je hebt gelijk… ik laat me weer eens meeslepen…’ Zo gemakkelijk kan het soms zijn om je gemoedstoestand te veranderen.

Heel mooi is het ook, om jezelf liefdevol te ondersteunen. Je vrije bewustzijn, of waarnemer –  de wijsheid in jou – helpt en troost dan als het ware dat deel van je wat het moeilijk heeft, zonder oordeel. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Jouw boosheid mag er zijn. Je mag net zo lang boos blijven als je zelf wilt, ik ben bij je…’

Zo zijn er nog veel meer methodes en technieken. Maar de manier die een echt blijvend effect heeft, is: leven vanuit je hart. Zelf ben ik daar een groot fan van. Zo fijn… je hart is immers de oorsprong van geluk en liefde! Het is de plek waar jouw engel woont en het is magisch. Want door je aandacht daar regelmatig naartoe te brengen, verandert alles. Combineer het met één van de vorige tips om ze nog krachtiger te maken. Denk aan iets fijns, ga met je aandacht naar je hart, blijf daar een tijdje en je boosheid smelt weg. Laat je door iets inspireren en voel het effect daarvan in je hart – dat is geluk. Accepteer jezelf vanuit je hart en ook de delen waar je minder blij mee bent, zullen gaan ontspannen. En onderhoud je hart met liefde. Iedere ochtend, voordat je opstaat, kun je er even met je aandacht naartoe gaan. Alleen dat doet al wonderen.

Bij de Kwan Yin klankschaalmeditatie kun je ervaren hoe het is om die mooie, helende kracht van het hart te voelen. Als extra cadeau aan jezelf  mag je daarna ook nog ontspannen genieten van de prachtige Himalayan Heart klankschalen. Kijk maar even op de site, er zijn nog net een paar plaatsjes vrij.

Eigenlijk zijn wij allemaal lichtstralen, verbonden met God, de Bron, het Al, of hoe je het ook wilt noemen. Het is onze taak om steeds meer onszelf te worden, zodat het licht steeds helderder en stralender wordt. Daarmee inspireren we anderen weer, om de moed en kracht te vinden dit ook te doen. Niet altijd gemakkelijk, maar wel een heel mooie, vervullende levensopdracht. Zo maken we de wereld een stukje beter, ook in het nieuwe jaar. Ik wens je stralende feestdagen.

Liefs vanuit mijn hart,

Annemarie